Flytthjälpmedel

Om du står inför en flytt kan flytthjälpmedel vara avgörande. Dessa redskap underlättar inte bara processen, utan minimerar också risken för skador. Upptäck världen av flytthjälpmedel och hur de kan förenkla din vardag.

Olika hjälpmedel för att flytta möbler
eller annat bohag

Flytthjälpmedel kommer i många former och storlekar. Deras primära syfte är att underlätta transport och hantering av olika objekt. Hos Micrologistic kan du köpa olika typer av flytthjälpmedel, de har exempelvis hjälpmedel för att flytta möbler som underlättar väldigt mycket vid flytt när det är mycket möbler och saker som ska lyftas, bäras och flyttas. De har allt från enklare verktyg till avancerad teknik.

Säckkärror

Säckkärror är en klassisk flytthjälp som används för att transportera tunga föremål. De består av ett L-format ramverk, två hjul och ett handtag. Lasten placeras på den lilla plattformen vid basen, vilket gör det enkelt att tippa och rulla föremålet till önskad plats.

Pallvagn

En pallvagn, ofta kallad "transporttralla", är ett oumbärligt verktyg för att effektivt hantera tunga föremål. Med hjälp av dess robusta design och hjulsystem kan tunga varor enkelt flyttas över korta avstånd, särskilt inom lager och butiker men även vid en flytt. Användningen av en pallvagn minimerar fysisk ansträngning och ökar effektiviteten vid varuhantering.

Flyttlådor på hjul

Flyttlådor på hjul kombinerar förvaring och transport i ett. De är idealiska för flyttar eller för att organisera och flytta föremål inom större utrymmen. De robusta hjulen underlättar rörligheten, medan lådans konstruktion skyddar innehållet.

Flyttkärra

En flyttkärra är ett praktiskt verktyg för att underlätta flytten av tunga eller otympliga föremål. Med hjälp av dess hjul kan man enkelt rulla föremål utan att bära full vikt, vilket minskar risken för överansträngning och skador. Tack vare dess design kan även större objekt, såsom möbler eller vitvaror, hanteras smidigare under flytten.

Flyttsele

En flyttsele eller bärsele är ett effektivt hjälpmedel vid lyft och förflyttning av tunga objekt. Selen fördelar vikten jämnt över användarens kropp, vilket minskar belastningen på ryggen och underlättar lyftet. Genom att använda en bärsele i par kan man även hantera otympliga föremål, som större möbler, på ett säkrare och mer kontrollerat sätt.

Möbelskydd

Möbelskydd, även kända som flyttfiltar, används för att skydda möbler och andra känsliga föremål under transport. De är tjocka, vadderade filtar som kan viras runt föremål för att förhindra repor, bucklor och andra skador.

Teleskophandtag

Teleskophandtag används ofta tillsammans med rullande verktyg eller lådor. De kan sträckas ut eller dras in för att anpassa sig till användarens höjd, vilket garanterar en bekväm och ergonomisk användning under transport.

Rullbräda

Rullbrädor är platta plattformar på hjul som används för att transportera tunga eller otympliga föremål. De är särskilt användbara för föremål som inte passar på en säckkärra. Genom att placera föremålet direkt på rullbrädan kan användaren enkelt skjuta eller dra det till dess destination.

Varför ska man använda flytthjälpmedel?

Att använda flytthjälpmedel har flera fördelar, oavsett om det gäller en privatflytt, arbete på ett lager eller transport av tunga varor i professionella sammanhang.

Säkerhet

Det främsta skälet att använda flytthjälpmedel är att förhindra skador. Att bära tunga föremål kan leda till ryggskador, sträckningar, snedställningar och andra relaterade problem. Genom att använda rätt verktyg minskar du risken för olyckor och skador både för dig själv och för andra.

Effektivitet

Med hjälp av rätt verktyg kan du flytta fler föremål snabbare och med mindre ansträngning. Detta kan vara särskilt viktigt vid en flytt där man bara vill bli färdig så snart som möjligt.

Skydda dina saker

Hjälpmedel som möbelskydd eller flyttfiltar skyddar dina värdefulla tillgångar från repor, bucklor eller andra skador som kan uppstå under transport.

Minskar risken för skador

Flytthjälpmedel är ofta utformade med användarens komfort i åtanke. De hjälper till att upprätthålla en korrekt hållning och minimerar den fysiska belastningen, vilket leder till mindre trötthet och mindre risk för överansträngning eller skador som ofta uppstår vid tunga lyft. Läs mer om detta hos Arbetsmiljöverket.

Relaterade frågor

Hur mycket kostar det med flytthjälp?

Det beror på hur stor din bostad är, hur långt du flyttar och hur mycket hjälp du behöver. I genomsnitt kostar det mellan 3 000 och 5 000 kronor att anlita en flyttfirma för en flytt inom samma stad. För en flytt till en annan stad kan det kosta mer, upp till 10 000 kronor eller mer.

Här är några exempel på priser för olika typer av flytt:

  • Flytt inom samma stad: 3 000–5 000 kronor
  • Flytt till en annan stad: 5 000–10 000 kronor
  • Flytt av möbler: 500–1 000 kronor per möbel
  • Flyttstädning: 1 500–2 500 kronor per lägenhet

Du kan få en mer exakt offert från en flyttfirma genom att fylla i en flyttkostnadskalkylator.

Kan man få hjälp att flytta?

Ja, det finns många företag och privatpersoner som erbjuder flytthjälp. Dessa tjänster kan anpassas efter behov, oavsett om det gäller en mindre lägenhetsflytt eller en större företagsflytt. Här kan du läsa om flera bra flyttfirmor.

Vad ingår i flytthjälp?

Flytthjälp innebär oftast tjänster som hjälper individer eller företag att flytta deras tillhörigheter från en plats till en annan. Detta kan inkludera

  • Packning av objekt.
  • Transport av varor i flyttbilar.
  • Demontering och montering av möbler.
  • In- och utlastning.

Hur går flytthjälp till?

När man anlitar flytthjälp inleds processen oftast med en konsultation för att bedöma mängden och typen av objekt som ska flyttas. Därefter bestäms tidpunkt och resurser som behövs. På den bestämda dagen kommer flyttteamet, packar om så önskas, lastar, transporterar och lastar av på den nya platsen.